ISM ISPS Kod
Denizcilik yönetim sistemlerinden biri olan ISM Kod'un amacı, gemilerin ve Şirketlerin emniyetli yönetimi ve işletilmesi ile çevre kirliliğinin önlenmesi için uluslararası bir standart sağlamak; dolaylı olarak ise deniz kazalarını, can ve mal kayıplarını ve gemi kayıplarını önlemektir.
Mevcut haliyle ISM Kod, 1993 yılında A.741(18) kararıyla kabul edildi ve SOLAS Sözleşmesine yeni bir bölüm (IX) getiren 1994 değişikliklerinin 1 Temmuz 1998'de yürürlüğe girmesiyle zorunlu hale getirildi. Sözleşmede şu ana kadar bazı değişiklikler yapıldı.
Bu kapsamda, 'SMC' olarak anılan Geminin 'Emniyet Yönetimi Sertifikası', ISM kod gereklilikleri uyarınca ve incelenen Şirketin Emniyet Yönetimi Sistemine (Emniyet Yönetimi El Kitabı, Operasyon El Kitapları, Risk Değerlendirmeleri, Siber Güvenlik Yönetim Kılavuzu, Kullanımdaki Tüm Formlar ve Kontrol Listeleri, vs.) uygun olarak sertifikalandırılan gemilere verilmektedir. Tanınmış kuruluşlar tarafından gerçekleştirilen tatmin edici denetimler sonrasında faaliyette olan gemiler için verilir.
ISM 'Uygunluk Dokümanı' (DOC), bir gemi yönetim Şirketi olarak faaliyette bulunmak için gerekli olan temel belgedir. İşletmeci Şirket 'DOC' olmadan işletmesindeki gemiler için 'SMC' alamaz.
Uluslararası Gemi ve Liman Tesisleri Güvenlik Kodu (ISPS Kod), ABD'deki 11 Eylül saldırılarının ardından, gemilere ve liman tesislerine yönelik algılanan tehditlere yanıt olarak geliştirilen, gemilerin ve liman tesislerinin güvenliğini arttırmaya yönelik kapsamlı bir dizi önlemin alınması için oluşturulmuştur.
ISPS Kod, Uluslararası Denizde Can Emniyeti Sözleşmesinin (SOLAS) deniz güvenliğini arttırmaya yönelik bölüm XI-2 özel önlemler ışığında uygulanmaktadır. Kurallar iki kısımdan oluşmaktadır. Kısım A zorunlu ve Kısım B tavsiye niteliğindedir. Kanun 1 Temmuz 2004 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Türk Loydu, Gemi Güvenlik Planlarının (GGP) (SSP) onaylanması, Gemi Güvenlik Değerlendirmelerinin (GGD) (SSA) gözden geçirilmesi ve gemilerde, başarılı denetimlerin ardından gemilere Uluslararası Gemi Güvenlik Sertifikalarının (ISSC) verilmesi konusunda hizmet vermektedir. Türk Loydu, bu hizmetleri sağlamak üzere çeşitli Denizcilik İdareleri tarafından yetkilendirilmiştir.
Türk Loydu, Denizcilik İdarelerinden aldığı yetkiler çerçevesinde gerçekleştirdiği ISM ve ISPS denetimleri ile MLC kontrollerine ilişkin her türlü bilgi ve belgeyi, ilgili Denizcilik İdareleri ile paylaşacaktır. Türk Loydu, İşletme Şirketlerinin ve işletilen gemilerin denetimlerini uzman ISM ve MarSec Denetçileri tarafından gerçekleştirecektir. Uzman Türk Loydu denetçileri tarafından gerçekleştirilen denetlemeler ve kontroller sonucunda gemilerin emniyetli ve güvenli bir şekilde işletilmesi ve Liman Devleti Kontrollerinde performans artışı sağlanmaktadır.