ISM Kod (Uluslararası Emniyetli Yönetim Sistemi) ve ISPS Kod (Uluslararası Gemi ve Liman Tesisleri Güvenlik Kodu) Kapsamlarında İç Denetçi Eğitimi
Hedefi:
ISM Kod (Uluslararası Emniyetli Yönetim Sistemi Kodu) ve ISPS Kod (Uluslararası Gemi ve Liman Tesisleri Güvenlik Kodu); gemi işletmeciliği süreçleri içinde birlikte değerlendirilmesi gereken iki ayrı uluslararası ölçekte kurallar bütünüdür. Gemilerin söz konusu uluslararası kodlar kapsamında emniyetli ve güvenlikli seyir yapmasının sağlanması zorunludur. 3 gün süreli bu eğitimle hem ISM Kod hem de ISPS Kod birlikte ele alınacaktır. ISM Kod ve ISPS Kod isteklerine uygun denetleme yapılması için şirket iç denetleyicisi adayı katılımcılara, işlevsel ve kurallara uygun iç denetim faaliyeti yerine getirebilmelerine yönelik uygulamalı ve teorik bir eğitim sunulacaktır. Bu eğitim ile aynı zamanda; ilgili kodlar kapsamında denetleme araç gereçleri ve denetleme tekniklerini öğrenmeleri ve karşılaşılabilecek tipik problemler hakkında katılımcıların iç denetim becerilerinin geliştirilmesi ve pekiştirilmesi amaçlanmaktadır.
Eğitim, vaka çalışmaları temelinde bireysel ve ortak değerlendirmeler ve tartışmalarla birlikte sunulacaktır. Bu eğitimi, eğitim sonunda yapılacak sınav sonucuna bağlı olarak başarıyla tamamlayacak olanlar, DPA (Atanmış Kişi) olma kriterlerinden biri olan ISM Kod kapsamında iç denetçi eğitimi alma şartını da sağlayacaklardır.
İçeriği:
ISM Kod ve ISPS Kod tarihçesi, hedefleri, temel içerik ve yorumlar
ISM Kod, ISPS Kod ve Kalite konularında kullanılan terimler, kavramlar, ilkeler ve kurallar
Emniyet Yönetimi Sistemi ve devamlı iyileştirilmesi
ISM Kod ve ISPS Kod kapsamında risk yaklaşımları
ISM Kod ve ISPS Kod, ortak özellikler ve farklılıklar
Denetlemelerin amaç ve yararları, İç Denetlemelerin önemi
İç denetçinin rolü ve sorumlulukları
Denetleme prosedürleri, araç ve gereçleri
Denetlemenin planlanması, hazırlanması, uygulanması, kayıtlar ve raporlanması, denetleme teknikleri
Denetim sırasında iletişim kurma
Uygunsuzlukların tespiti, takibi, düzeltici, iyileştirici ve önleyici faaliyetler ve kök sebepleri
Harmonize denetlemelerin temelleri ve amaçları
Eğitim sonunda İç Denetçi Değerlendirme Sınavı
Kimler katılmalı?
Sektörde emniyet ve çevre kirliliğini önleme ve uluslararası denizcilik güvenliği konularıyla ilgili görev alan kişiler, Atanmış Kişiler (DPA) Ve Atanmış Kişi (DPA) Yardımcıları; ISM Kod ve ISPS Kod Kapsamlarında İç Denetçi Adayları; Şirketlerde İç Denetçi Olarak Görev Yapacak ISM ve ISPS Kod Bilgisine Sahip Görevliler; Şirket Emniyet, Kalite Ve Güvenlik Koordinatörleri; ISM Kod Ve ISPS Kod Konusunda Kuruluş Çalışmaları Yapan Şirket Yöneticileri; Operasyon, Teknik Ve Emniyet Bölümleri Yöneticileri ve Çalışanları; Emniyet Ve Kalite Kültürünü Geliştirmek İsteyen Şirket Çalışanları; ISPS Kod Kapsamında Gemi Güvenlik Zabitleri (SSOs), Şirket Güvenlik Sorumluları (CSOs)
Sertifika:
ISM Kod ve ISPS Kod Kapsamlarında İç Denetçi eğitimine tam zamanlı katılım sağlayan ve eğitim sonunda yapılacak İç Denetçi sınavında başarılı olanlara “Türk Loydu Başarı Sertifikası” düzenlenecektir. Sınavda yeterli başarı puanı alamayanlar için ise “Türk Loydu Katılımcı Sertifikası” düzenlenecektir.
Eğitim Süresi: 3 gün