Yükleniyor...

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı (TMGD) Başlangıç ve Tazeleme Eğitimleri (ADR /IMDG Kod /RID)

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Eğitimlerimizi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan 2024 yılında yenilediğimiz yetki belgesi kapsamında sürdürmekteyiz. Resmi Gazetede 6 Temmuz 2022 de yayımlanmış olan "Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı ve Tehlikeli Mal Taşımacılığı Sürücü Eğitimi Yönetmeliği" ile TMGD olma şartı aşağıda verilmektedir.

 

Buna göre, Yönetmeliğin 13. Maddesinde TMGD olma şartları;

(1) TMGD Sertifikası alacak kişilerin:

  1. Üniversitelerin lisans bölümünden mezun olması,
  2. Yönetmeliğin 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (h) bendinde belirtilen mesleki saygınlığa aykırı fiillerin herhangi birinden hürriyeti bağlayıcı ceza ile hükümlü bulunmaması,
  3. TMGD yetki belgesi sahibi eğitim kuruluşlarında tehlikeli madde güvenlik danışmanı eğitimine katılarak tehlikeli madde güvenlik danışmanı eğitimi tamamlama belgesini almış olması,
  4. Bu Yönetmelik kapsamında açılacak ilgili sınavda başarılı olması,

 

TMGD istihdam etme ya da TMGD hizmeti alma ile ilgili, taşımacılık modlarına göre yayımlanmış yönetmelikler aşağıda verilmektedir.

  • Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik (18 Haziran 2022 tarihli, 31870 sayılı Resmî Gazetede yayımlandı.)
  • Tehlikeli Yüklerin Denizyoluyla Taşınması Ve Yükleme Emniyeti Hakkında Yönetmelik (14 Kasım 2021 tarihli, 31659 sayılı Resmî Gazetede yayımlandı.)
  • Tehlikeli Maddelerin Demiryolu İle Taşınması Hakkında Yönetmelik (16 Temmuz 2015 tarihli, 29418 sayılı Resmî Gazetede yayımlandı.)

18 Haziran 2022 tarihinde Resmî Gazetede Yayımlanmış olan "Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik" te; diğer ilgili şartlar yanı sıra TMGD istihdam etme ya da TMGD hizmeti alma zorunluluğu şartları da verilmektedir.

Denizyolu ve Demiryolu ile tehlikeli madde taşımacılığı hakkındaki yönetmelikler kapsamında da TMGD istihdam etme ya da TMGD hizmet alma şartları yer almaktadır.

 

TMGD Kapsamında Eğitimlerin Uygulama Durumu

TMGD kapsamındaki eğitimleri mevzuata uygulaması gereği yüz yüze eğitim olarak vermekteyiz.

  • ADR Kapsamında TMGD Eğitimi (64 saat)
    • Bu eğitim, TMGD sertifikasına sahip olmak isteyenler için düzenlenen ilk eğitim olup, temel eğitim niteliğindedir.
    • Eğitim, İdare (T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı - T.C. UAB) tarafından eğitim sırasında uygulanması istenen ADR Güncel Sürümü üzerinden yapılır.
    • Her bir günde 8 saat olarak, hafta sonu günler ve mesai saatlerini de içerecek biçimde 8 gün süren bir eğitim döneminde yapılır.
    • Mesai saatleri dışında 17:00-21:00 ya da 18:00-21:00 saatleri arasında ve hafta sonu günlerinde (4 gün) 8er saat olacak biçimde toplamda en az 13-14 gün süren eğitim döneminde de yapılabilir.

 

  • IMDG Kod kapsamında Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı (TMGD) Eğitimi (21 saat)
    • Bu eğitim, önceden ADR Kapsamında TMGD Eğitimi almış olanlar için düzenlenmektedir.
    • Eğitim, İdare tarafından eğitim sırasında uygulanması istenen IMDG Kod Güncel Sürümü üzerinden ilave 21 saatlik eğitim şeklinde uygulanmaktadır. Toplamda en az 3 gün sürmektedir.
    • IMDG Kod kapsamında TMGD Sertifika Sınavına katılabilmek için ön şartlar;
      • ADR Kapsamında TMGD Eğitimi sonrasında IMDG Kod kapsamında TMGD Eğitimini tamamlamak.
      • İdare tarafından düzenlenen IMDG Kod Kapsamında TMGD Sınavına girmeden önce ADR Kapsamında TMGD Sertifikasına sahip olmaktır.

 

  • RID kapsamında Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı (TMGD) Eğitimi (21 saat)
    • Bu eğitim, önceden ADR Kapsamında TMGD Eğitimi almış olanlar için düzenlenmektedir.
    • Eğitim, İdare tarafından eğitim sırasında uygulanması istenen RID Güncel Sürümü üzerinden ilave 21 saatlik eğitim şeklinde uygulanmaktadır. Toplamda en az 3 gün sürmektedir.
    • RID TMGD kapsamında TMGD Sertifika Sınavına katılabilmek için ön şartlar;
      • ADR Kapsamında TMGD Eğitimi sonrasında RID kapsamında TMGD Eğitimini tamamlamak,
      • İdare tarafından düzenlenen RID Kapsamında TMGD Sınavına girmeden önce ADR Kapsamında TMGD Sertifikasına sahip olmaktır.

TMGD Sınavlarının Uygulanması ve Tekrar Hakkı

  • TMGD Sınavları, ilgili güncel uluslararası sözleşme, anlaşma ve kodlar ile ilgili mevzuat kapsamında yapılır.
  • TMGD sınavında, ilgili sözleşme, anlaşma ve kod kitapları haricinde başka dokümanların kullanımına izin verilmez. Söz konusu kitapların güncel hallerini sınav esnasında bulundurmak adayın sorumluluğunda olup, bu kitaplar Türkçe olabileceği gibi İngilizce, Fransızca, Almanca veya Rusça olabilir.
  • TMGD sınavı, Türkçe ve çoktan seçmeli test şeklinde ADR 40 soru, RID 40 soru ile IMDG Kod 25 soru şeklinde yapılır.
  • TMGD RID veya TMGD IMDG Kod sınavına ilk defa girecek adayların TMGD ADR Sertifikasına sahip olmaları zorunludur.
  • Eğitim kuruluşları tarafında düzenlenen TMGD eğitimi programı sonunda yapılan sınavda, 100 üzerinden en az 70 puan alarak başarılı olan TMGD Adaylarına "TMGD Eğitim Tamamlama Belgesi" düzenlenir. Aday, bu belgenin veriliş tarihinden itibaren 2 yıl içinde İdare tarafından yapılacak en fazla 4 TMGD sınavına girebilir. Ancak, İdare tarafından 2 yıl içinde 4 sınav açılmaması halinde, bu belge yapılacak sınav sayısı ile sınırlıdır.
  • TMGD eğitimleri sonrasında, İdare tarafından düzenlenen, aldıkları eğitimle ilgili TMGD Sertifika sınavında 100 üzerinden en az 70 puan alan adaylar, ilgili kural kitabı (ADR / IMDG Kod / RID) ile ilişkilendirilen TMGD Sertifikası alabilmektedirler.

 

TMGD Sertifikası (TMGDS) Yenileme ve TMGD Tazeleme Eğitimleri (ADR; IMDG Kod ve RID kapsamlarında)

06 Temmuz 2022 tarihinde yayımlanan ve halen yürürlükte olan "Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı ve Tehlikeli Mal Taşımacılığı Sürücü Eğitimi Yönetmeliği" ile TMGD Sertifikalarının Yenilenmesi ve TMGD Tazeleme Eğitimleri şartları, Yönetmeliğin 26. Maddesinde yeniden tanımlanmıştır. Tazeleme eğitimlerinin uygulanmasında aşağıdaki hususların göz önünde tutulması beklenmektedir.

1. TMGD'ler sertifikalarını yenilemek için, sertifika sürelerinin (5 yıl geçerli) son yılında yukarıda anılan Yönetmeliğin 20 nci maddedeki hükümleri çerçevesinde Bakanlıkça düzenlenen tehlikeli madde güvenlik danışmanı sınavına girmek zorundadır. TMGDS'yi yenilemek için bu süre zarfında en fazla 3 sınava girme hakkı verilir. TMGDS'nin süresinin son yılında yenileme sınavlarında başarısız olanların veya TMGDS süresi dolanların yeniden eğitim alarak, TMGD sınavına girmeleri gerekir. İdare tarafından sertifika süresinin son yılı içerisinde 3 sınav açılmaması halinde, bu hak açılacak sınav sayısı ile sınırlıdır.

2. Yenileme sınavı, yıl içinde düzenlenen TMGD sınavı olup, Bakanlık tarafından ayrı bir yenileme sınavı düzenlenmez.

3. TMGDS süresi bitmeden Bakanlığın yaptığı sınava girip başarılı olan kişilerin TMGDS'si, sertifika süresinin bitim tarihinden itibaren 5 yıl süreyle ücreti karşılığında yeniden düzenlenir.

4. TMGD'ler, bilgilerinin tazelenmesi ve uluslararası mevzuatta yapılan değişiklikler ile mevzuatın takibi amacıyla, ADR, RID ve IMDG Kod'un güncellendiği yılın ilk 6 ayı içerisinde tazeleme eğitimi alır.

5. (Tazeleme eğitimleri, bu Yönetmelik kapsamında eğitim vermek üzere yetkilendirilen eğitim kuruluşları tarafından düzenlenir. Eğitim programlarının kamu.turkiye.gov.tr üzerinden İdareye bildirilmesi zorunludur. Eğitim, uluslararası mevzuattaki güncellemeler, mevzuatla ilgili genel tekrar, geçmiş güncellemeler ve mevzuatla ilgili güncellemeleri içerir.

6. Tazeleme eğitimlerinin süresi ADR için 16 ders saatinden, RID ve IMDG Kod için 8'er ders saatinden az olamaz.

7. Tazeleme eğitimlerini ilgili uluslararası anlaşma/sözleşmelerin güncellendiği yılın ilk altı ayı içerisinde almayan TMGD'lerin sertifikaları, eğitim alınıncaya kadar askıya alınır.

8. Mevzuatın güncellendiği yıl içerisinde ilk kez TMGD olmak için eğitim alıp sınavda başarılı olanların o yıl içerisindeki tazeleme eğitimini alması zorunlu değildir.

9. Tazeleme eğitimleri sınıf ortamında yüz yüze verilir. Mücbir sebep hallerinde, bilgi ve iletişim teknolojileri vasıtasıyla (bilgisayar, tablet, mobil telefon vb.) kursiyer ile eğitmenin karşılıklı etkileşimine dayalı olarak bizzat eğitmen tarafından sanal sınıf ortamında eş zamanlı online olarak tazeleme eğitimlerine Bakanlıkça izin verilebilir.

10. Tazeleme eğitimlerinin hangi yöntemle verileceğinin (sanal sınıf/yüz yüze) kamu.turkiye.gov.tr adresi üzerinden bildirilmesi zorunludur. Bildirim yapılmadığının tespit edilmesi halinde eğitim dönemi iptal edilir.

11. TMGDE'ler tazeleme eğitiminden muaftır.

12. İdareye yapılacak olan yenileme sınavı müracaatı, TMGD'ler tarafından turkiye.gov.tr sistemi üzerinden yapılabileceği gibi yetkilendirilmiş eğitim kuruluşları aracılığıyla kamu.turkiye.gov.tr üzerinden de gerçekleştirilebilir.

 

Tehlikeli Madde Taşımacılığı çerçevesinde taşımacılık/lojistik kapsamındaki diğer eğitimlerimiz aşağıda belirtilmiştir. Söz konusu eğitimlerin bir bölümü hem genel katılıma açık hem de ihtiyaç duyan kurum ve kuruluşlara sunulabilmektedir. Bir bölümü de sadece talep olduğunda ihtiyaç duyan kurum kuruluşlara sunulabilmektedir.

Top