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(cont) 

Periodic Servicing of Launching Appliances 
and on-load Releasing Gear 
 
SOLAS Regulation III/20.11 reads: 
 
11.1. Launching appliances shall be:  

.3. upon completion of the examination referred to in .2 subjected to a dynamic test of 
the winch brake at maximum lowering speed. The load to be applied shall be the 
mass of the survival craft or rescue boat without persons on board, except that, at 
intervals not exceeding five years, the test shall be carried out with a proof load equal 
to 1.1 times the weight of the survival craft or rescue boat and its full complement of 
persons and equipment.  

 
11.2. Lifeboat or rescue boat on-load release gear, including free-fall lifeboat release 
systems, shall be:  

.3. operationally tested under a load of 1.1 times the total mass of the boat when 
loaded with its full complement of persons and equipment whenever the release gear 
is overhauled. Such over-hauling and test shall be carried out at least once every five 
years.  

 
11.3. Davit-launched liferaft automatic release hooks shall be:  

.3. operationally tested under a load of 1.1 times the total mass of the liferaft when 
loaded with its full complement of persons and equipment whenever the automatic 
release hook is overhauled. Such over-hauling and test shall be carried out at least 
once every five years. 

 
(Chapter III, Regulation 20.11) 
 
Interpretation 
 
1. The reference to five (5) year intervals in III/20.11.1.2 and III/20.11.2.3 starts as of  
 1 July 1998. 
 
2. The first service should be as soon as possible after 1 July 1998 and not later than  
 1 July 2003.  
 
3. The reference to “properly trained personnel” in III/20.11.2.2 means competent 

persons familiar with the on-load system and would include, but is not necessarily 
limited to, manufacturers representatives, or shipyard engineers or a specialist vendor, 
certified by a manufacturer. 

 
4. The thorough examinations/overhauls and tests in five year intervals shall be done in 
the presence of a surveyor. 
 
Notes:  
 
1. This Unified Interpretation is to be uniformly implemented by all Members and 

Associates from 1 July 1999, unless otherwise instructed by a Flag State.  
 
2. Changes introduced in Rev.1 are to be applied from 1 July 1999. 
 
3. Changes introduced in Rev.2 are to be applied from 1 January 2013. 
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