SC235

Navigation bridge visibility to ship’s side
(Chapter V, Regulation 22)

Regulation

SOLAS regulation V/22.1.6 reads:

“1 Ships of not less than 55 m in length, as defined in regulation 2.4, constructed on or
after 1 July 1998, shall meet the following requirements:

.6 The ship’s side shall be visible from the bridge wing;”
SOLAS regulation V/22.3 reads:
On ships of unconventional design which, in the opinion of the Administration, cannot comply
with this regulation, arrangements shall be provided to achieve a level of visibility that is as
near as practical to that described in this regulation.
Interpretation
1. The requirements of SOLAS regulation V/22.1.6 are accomplished when:

.1 aview from the bridge wing plus a distance corresponding to a reasonable and safe
distance of a seafarer leaning over the side of the bridge wing, which needs not to be
more than 400 mm, to the location vertically right under the maximum beam of the
ship at the lowest seagoing draught is not obscured; or

.2 the sea surface at the lowest seagoing draught and with a transverse distance of 500
mm and more from the maximum beam throughout the ship’s length is visible from

the side of the bridge wing.

2. A schematic diagram depicting the unified interpretations is also attached herewith.

Notes:

1. This Unified Interpretation is to be applied by IACS Societies on ships contracted for
construction on or after 1 January 2011.

2. The “contracted for construction” date means the date on which the contract to build the
vessel is signed between the prospective owner and the shipbuilder. For further details
regarding the date of “contract for construction”, refer to IACS Procedural Requirement (PR)
No. 29.

3. In Corr.2, paragraphs 3 and 4 of the Ul are amended to be in line with
MSC.1/Circ.1350/Rev.1.
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3. For particular ship-types; types of ships* such as tug/tow boat, offshore supply vessel
(OSV) rescue shlp, work ship (e.g. floatlng crane sh+ps) etc—that—a#&de&gmd—sueh%haﬂt,—m

e#shere%tmeﬂ%e&a%sea—S@LA&regahﬂen—WZ%—&Mrewrewded in meetlng the
requirements of SOLAS regulation V/22.1.16, the bridge wings extend-atleast shall at least

extend to a location from which the sea surface, at the lowest seagoing draught and at a
transverse distance of 1,500 mm from the maximum beam throughout the ship’s length, is
visible. If this ship type is changed to a type other than those addressed in this paragraph;
then the interpretation in this paragraph would no longer apply.

4. The use of a remote camera system may be accepted for ships of unconventional
design, other than those mentioned in paragraph 3 above, as means for achieving the view of
the ship's side from the bridge wing, provided:

- the installed remote camera system is to be redundant from the circuit breaker to the
camera and screen, including communication cables, i.e. the system is to provide on each
side of the ship redundancy of:

T the power cables and circuit breakers from the main switchboard to the camera and the
screen;

the camera;

the screen;

the transmission lines from the camera to the display screen; and

the components associated with these lines and cables;

+
lele o | o

- the remote camera system is powered from the ship's main source of electrical power and is
not required to be powered by the emergency source of electrical power;

- the remote camera system is capable of continuous operation under environmental
conditions as per UR E10;

- the view provided by the remote camera system complies with the requirements of
regulation V/22.1.6 and is also displayed at locations where the manoeuvring of the ship may
take place;

- the upper edge of the ship’s side abeam is directly visible by the observer from locations
where the manoeuvring of the ship may take place.

- Ships that are designed such that, in normal operations, they come along side, or operate
in close proximity to, other vessels or offshore structures at sea.
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Max. 400 mm

.

Max. 500 mm

Wherever the maximum width of
the ship occurs.

Max. 500 mm }

End of
Document
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