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Fire pumps in ships designed to carry five or 
more tiers of containers on or above the 
weather deck  
(Res. MSC.365(93), SOLAS II-2/10.2.2.4.1.2, II-
2/10.7.3.2.3 and IMO FSS Code Ch. 12.2.2.1.1) 
 
Regulation 
 
SOLAS II-2/10.2.2.4.1.2, as per MSC.365(93) 
 
.2 pumps in cargo ships, other than any emergency pump, the quantity of water is not less 
than four thirds of the quantity required under regulation II-1/35-1 to be dealt with by each of 
the independent bilge pumps in a passenger ship of the same dimension when employed in 
bilge pumping, provided that in no cargo ship, other than those included in paragraph 7.3.2, 
need the total required capacity of the fire pumps exceed 180 m3/h. 
 
SOLAS II-2/10.7.3.2.3, as per MSC.365(93) 
 
The mobile water monitors may be supplied by the fire main, provided the capacity of fire 
pumps and fire main diameter are adequate to simultaneously operate the mobile water 
monitors and two jets of water from fire hoses at the required pressure values. If carrying 
dangerous goods, the capacity of fire pumps and fire main diameter shall also comply with 
regulation 19.3.1.5, as far as applicable to on-deck cargo areas. 
 
IMO FSS Code Ch. 12.2.2.1.1 
 
2.2.1 Emergency fire pumps 
2.2.1.1 Capacity of the pump 
 
The capacity of the pump shall not be less than 40% of the total capacity of the fire pumps 
required by regulation II-2/10.2.2.4.1 of the Convention and in any case not less than the 
following:  
 
.1 for passenger ships less than 1,000 gross tonnage and for cargo ships of 2,000 gross 
tonnage and upwards - 25 m3/h; and 
 
.2 for cargo ships less than 2,000 gross tonnage - 15 m3/h.  
 
 
NOTE: 
 
1. This Unified Interpretation is to be uniformly implemented by IACS Societies on ships 

contracted for construction on or after 1 January 2016. 
 
2. The “contracted for construction” date means the date on which the contract to build the 

vessel is signed between the prospective owner and the shipbuilder. For further details 
regarding the date of “contract for construction”, refer to the IACS Procedural 
Requirement (PR) No. 29.  
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Interpretation 
 
On board cargo ships designed to carry five or more tiers of containers on or above the 
weather deck, the total capacity of the main fire pumps need not exceed 180 m3/h in cases 
where the mobile water monitors are supplied by separate pumps and piping system.   
 
On board cargo ships designed to carry five or more tiers of containers on or above the 
weather deck, the total capacity of the emergency fire pump need not exceed 72 m3/h. 
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