Yükleniyor...

Geleceğin Sürdürülebilir Yatları

Denizcilik
26.03.2025

Yatçılık endüstrisi son birkaç yılda bazı büyük değişiklikler gördü ve bu değişikliklerin önümüzdeki yıllarda da devam edeceği kesin. Önümüzdeki birkaç yıl içinde sektörü şekillendirilecek bazı potansiyel sürdürülebilirlik trendlerine bir göz atalım.

Sürdürülebilir Yatların Yükselişi

Bu resim için metin sağlanmadı

Yakın gelecekte muhtemel trendlerin en başında, sürdürülebilirliğe daha fazla odaklanmak var. Giderek daha fazla yat sahibi, gemilerinin dünya üzerindeki çevresel etkisinin farkına varıyor. Bu durum yat sahiplerini elektrik, güneş veya rüzgar enerjisi gibi enerji kaynaklarıyla çalışan yatlar gibi daha yeşil alternatiflere  yöneltiyor.

Lüks yatçılığın keyfini çıkarırken, karbon ayak izlerini azaltma arzusuyla kullanıcılar artık çevre dostu seçenekler arıyor. Yat tasarımcıları, geleneksel modellere göre yaklaşık %20 daha fazla yakıt verimliliğine sahip olan hibrit süper yat çözümleri ile bu zorluğun üstesinden gelmeye çalışıyor. Bir bütün olarak, çevre dostu ve sürdürülebilir yatlara olan talepte bir artış görmemiz muhtemeldir. Bu, elektrikli veya hibrit tahrik sistemlerinin kullanımının yanı sıra sürdürülebilir malzeme ve tasarım tekniklerinin benimsenmesini içerebilir.

Hibrit Sistemler

Hibrit yat, temelde iki farklı enerji kaynağı ile hareket edebilir. Bu yaygın olarak dizel ve elektrikli tahrik sistemlerinin bir kombinasyonu şeklindedir. Hibrit sevk sistemi sayesinde yatların yakıt tüketimi, emisyon, gürültü ve sürdürülebilirliğinde önemli gelişmeler sağlanıyor.

Veriler, son yedi yılda yat sahiplerinin hibrit sevk sistemlerine olan talebinin %50 arttığını gösteriyor. Çevre duyarlılığı arttıkça bir çok yat sahibi CO2 salınımını aza indiren modern tahrik sistemlerine geçmek istiyor. Elektrikli ve hibrit tahrik sistemlerine sahip yat sayısı giderek artıyor.

Bu resim için metin sağlanmadı

Yatların çevreye verdiği zararları ve finansal yükünü azaltmaya çalışan birçok yat sahibi ve tersanenin gelecek için daha fazla verimlilik ve sürdürülebilirliğe yöneldiğini görüyoruz. Hibrit elektrikli tekneler dünya çapında yaygın olarak kullanılmaktadır ve yakın dönemde piyasaki lider konuma yerleşmesi beklenmektedir.

Hibrit gücün yanı sıra, yat üreticileri ve mühendislik ekipleri genellikle güneş enerjisi, atık su geri dönüşüm sistemi, sürdürülebilir ve geri dönüştürülebilir malzeme seçimi gibi birçok yeşil teknolojiyi tasarımlarına dahil ederek çevreci tasarımlarını bir adım öteye taşıyor.

Türkiye’de Hibrit Yat Üretimi

2018 itibariyle 4,5 milyar dolara yükselen küresel elektrikli tekne pazarının 2027'ye kadar her yıl yüzde 12 oranında artış göstererek 12,3 milyar dolara kadar yükselmesi öngörülüyor. Bu pazara hibrit tekneler de eklenirse pazar büyüklüğü 20 milyar doları buluyor. Özellikle batarya teknolojilerindeki önemli gelişmeler ve batarya fiyatlarının düşmesi pazarın gelişimini hızlandırıyor.

Süperyat inşasında 2007'den itibaren istikrarlı bir yükseliş gösteren ve 2010 yılından bu yana teslim edilen süperyat adet ve uzunluğu itibarıyla dünya üçüncüsü olan Türkiye'nin, elektrikli tekne üretiminde sahip olduğu bilgi birikimi pazarın gelişen yapısı, rekabetçi üretim maliyetleri gibi avantajlarıyla bu alanda da öncü olma potansiyeline işaret ediliyor.

Türk Loydu’nun Batarya Tahrik Sistemleri ile İlgili Faaliyetleri

Süper yat sektöründe hibrit-elektrik tahrikinin yaygınlaşması hızla gelişiyor. Günümüzde yat sahipleri satın aldıkları yatlarda, lüks tasarımların yanı sıra  çevre dostu olmasının da yollarını arıyor.

Batarya teknolojisindeki değişim ve batarya güçlerindeki artışa paralel olarak, batarya tahrik sistemli gemi ve yatların klaslanması faaliyetleri ile batarya sistemlerinin sertifikalandırması konuları Türk Loydu’nun üzerine titizlikle eğildiği konular arasındadır.

Bu kapsamda Türk Loydu; Dünya’nın ilk batarya tahrikli, sıfır emisyonlu römorkörü Gisaş Power’ın klaslama faaliyetlerini yürütmüş, bu proje ve devamında inşa edilen römorkörlerin klaslanmasından elde edilen tecrübe sonucunda Lityum Bataryaların Sertifikalandırılması, Montajı ve Testleri ile İlgili Kuralları Ocak 2023’te yayınlamıştır.

Sürdürülebilir Malzemeler

Yaygın kullanılan yat yapım malzemelerinin, yat endüstrisindeki ekolojik ilerlemeleri geride tuttuğu düşünülmeye başlandı. 70'li yıllarda popüler olaya başlayan fiber takviyeli kompozit yatlar hafiflik korozyon dayanımı gibi avantajları sayesinde hala ekolojik görülmekte. Bununla birlikte geri dönüştürülmüş alüminyum kullanımı, güverte kaplaması için geri dönüştürülmüş reçineler, geliştirilen doğal malzemeler sürdürülebilir yatçılık malzemeleri arasında.

Bu resim için metin sağlanmadı

Bitkisel lifler, keten ve bazalt elyaflar, geri dönüştürülebilir reçineler kompozit üretim alanında potansiyele Sahip doğal malzemeler çevresel etkiyi azaltmak için kullanılmakta. Henüz geri dönüştürülmüş ve doğal malzemeler çoğunlukla konsol, ara güverteler, kaportalar gibi mukavemet isteri az olan alanlarda kullanılsa da bu yeni çevre dostu kompozit malzemeler ile yatlar kullanım ömrü  sonunda çöpe gitmek yerine tekrardan kullanılabilecek .

Bugüne kadar üretilen en büyük doğal elyaf kompozit parçalarından bazıları gezi ve yarış teknelerindeki  güverteler ve gövdeler oldu.

Bu resim için metin sağlanmadı

Keten ve cam elyaf hibrit kompozit gövdeli “Class 40” yarış teknesi

Kullanım ömürlerini tamamlayan cam ve karbon elyaf takviyeli yatların geri dönüşüm teknolojisi son yıllarda büyük gelişme gösterdi. Mekanik öğütme prosesleri ve kimyasal solvent prosesleri ve çimento üretimi için yardımcı prosesler ile ilgili araştırmalar başarılı oldu. Bu geri dönüşüm başarısı sayesinde de elyaf takviyeli kompozit yatlar atık alanlarına gitmekten kurtulacak.

Bu döngüsel ekonomi yaklaşımına belki de en yakın, ilk alüminyum 42ft R4 modelini kısa süre önce piyasaya süren Hollandalı Vaan firmasıdır. Yatın gövdesi %60'ın üzerinde geri dönüştürülmüş alüminyum malzemeden yapılmıştır ve teknenin tamamı tamamen geri dönüştürülebilirdir.

Bu resim için metin sağlanmadı

VAAN Yatch Alüminyum Gövdeli 42ft R4 Tekne

Türk Loydu

Türk Loydu Türkiye ve Dünyadaki yat sektörünü ve trendleri yakından takip etmekte ve bir çok ulusal ve uluslarası konferans ve panelde tecrübe birikimi ile sektöre katkı sağlamaktadır.

Bu resim için metin sağlanmadı

Superyacht Türkiye uluslararası konferansı

Bu kapsamda; 2023 Mayıs ayında Dünya çapında denizcilik sektörü liderlerinin aktif katılımıyla yeni politikaların ve geleceğe yönelik yeni perspektiflerin tartışıldığı 7. Mare Forum İstanbul etkinliğinin Superyacht Türkiye uluslararası konferansına katılım gerçekleştirilerek, “Kompozit geri dönüşüm teknolojisi” hakkında ulusal ve uluslararası katılımcılar bilgilendirildi.

 

İlgili Makaleler

Tüm makaleleri görün
Top